Başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere çeşitli virüslerin yayılmasına neden olan ‘Asya Kaplan Sivrisineği’nin İstanbul merkezli olarak Türkiye’nin yerleşik türleri arasına girdiği açıklandı. Bu durum sivrisineklerle adeta savaş veren Torbalılı yurttaşlar arasında büyük paniğe neden oldu
Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan yangın, sel, kuraklık risklerinin yanı sıra halk sağlığı için önemli bir tehdit daha kapıya dayandı. Uzmanlar, alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan ‘Asya Kaplan Sivrisineği’nin İstanbul ve İzmir merkezli olarak Türkiye’nin yerleşik türleri arasına girdiğini açıkladı. Bu durum yaz başından bu yana sivrisineklerle adeta savaş veren Torbalılı yurttaşlar arasında büyük paniğe neden oldu.
Güneydoğu Asya kökenli istilacı tür olan Asya Kaplan Sivrisineği, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kenti gibi İzmir’i de etkiledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede ilaçlama çalışması sürdürürken uzmanlar su birikintisinde hızlıca üreyen bu türe karşı bireysel mücadeleye de dikkat çekti. Bahçe, çatı, su kapları içerisinde biriken suların mutlaka değiştirilmesi gerektiği belirtildi. Uzak Doğu orijinli Asya Kaplan Sivrisineği, uluslararası taşımacılık ve ticari faaliyetler sırasında önce İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan’a taşındı. Küresel iklim değişikliğine bağlı yağış ve nem dengesinin iyice bozulmasıyla özellikle son beş yıllık dönemde Marmara ve Ege kıyıları, Trakya ve Gürcistan kıyılarından Giresun’a uzanan sahil şeridinde de görülen öldürücü Asya Kaplan Sivrisineği, son iki yıldır İstanbul ve İzmir’in sulak yerlerinde çoğalmaya başladı. Geçtiğimiz yaz dönemine kadar kentin sulak ve yeşil alanlarını mesken tutan öldürücü Asya Kaplan Sivrisineği, artık Türkiye’nin yerleşik sinek türü haline geldiği ve ülke geneline yayılma tehlikesinin bulunduğu dolayısıyla da önümüzdeki dönemde yurt genelinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sivrisineklerle mücadele konusunda yapılan çalışmaları anlatmak için toplantı düzenledi. Sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantıda, istilacı tür olan Güneydoğu Asya kökenli Aedes Albopictus (Asya Kaplan Sivrisineği) nedeniyle artan şikâyetlere dikkat çekildi. Diğer sivrisineklerden farklı olarak gündüz de ısıran ve bulduğu her su birikintisi ile çamurluk bölgede kolayca üreyen bu türe ve diğer sivrisineklere karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 380 kişiden oluşan 27 ekibiyle 30 ilçede haftanın yedi günü ilaçlama çalışması yaptığı belirtildi. Sivrisineklerle mücadele konusunda bireysel önlem çağrısı yapılarak, yurttaşların bahçelerinde, kapı önlerinde, çatılarda oluşan su birikintilerine karşı hassas olması istendi.
Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, İzmir’deki tatlı su kaynaklarının sivrisineklerin üremesi için çok uygun alanlar olduğunu söyledi. Kentteki 5 deltanın içerisinde tuzlu olmasına rağmen geriden tatlı suyun geldiğine dikkat çeken Nurlu, “Tatlı su sivrisinek üremesi için uygun alanlar. Gediz Deltası’nda sulak alanın getirdiği riskler var. Biz bunları biliyoruz ve müdahale ediyoruz. Sazlık alanlara, derelere müdahale ediyoruz. Ancak bizim bilmediğimiz yoğun yağış sonrası oluşan yeni sulak alanlar da artık risk ” dedi.
İklim değişikliğinin yağış rejimini etkilediğini hatırlatan Şükran Nurlu, “Eskiden gemilerle farklı tür sinekler kentimize hep geliyordu ama Haziran ayında geldiklerinde nem, tropikal ortam ve su bulamadığı için üremiyordu. Bu yıl ise bu ortam yağış rejiminin değişmesi ile birlikte oluştu. Bir gün güneş bir gün yağmur sineğin yaşaması için çok uygun alan. Bulduğu ilk su kaynağına, çamurluk alana yumurtasını bıraktı. Küçücük bir alanda bile inanılmaz sivrisinek ürüyor. Küçük bir su kovası, bütün mahalleyi etkisi altına alacak sivrisinek üretimi sağlıyor” dedi. Nurlu, yıl boyunca 186 bin noktada ilaçlama çalışması yaptıklarını, bu noktaların bu yıl 300 bine yaklaştığını açıkladı.
Öte yandan Asya Kaplan türünün sadece İstanbul ve İzmir değil, önlem alınmazsa, yakın zamanda Türkiye’nin önemli sorunlarından biri haline gelebileceğinin altı çizildi. “Bu sorun tıpkı yangın, sel veya iklim değişikliği gibi ulusal sorun kabul edilmeli” diyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Daire Başkanı Uzman Dr. Önder Yüksel Eryiğit, “Tropikal iklim ve sıcaklık değerlerindeki artış devam ederse, Asya Kaplan türüyle mücadele zorlaşacaktır. Bu sorun zamanla tüm Türkiye’nin sorunu haline gelecektir. Bizi en çok ürküten konu, hastalık etkeni olacak virüsleri taşıyan Asya Kaplan türünün bulaşıcı hastalıklara neden olmasıdır. Neyse ki şu an için böyle bir durum olmadı” bilgisini verdi.