Genel seçimlerin sona ermesinin ardından iğneden ipliğe tüm kalemlere peş peşe zamlar gelmeye devam ediyor. Son olarak bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre KDV başta olmak üzere, vize-pasaport ve noter harçları, trafik cezaları benzeri tüm kalemlere zam geldi
Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz günden güne daha da derinleşiyor. Ekonominin kötü gidişatının faturası ise her zaman olduğu gibi yurttaşlara kesiliyor ve genel seçimlerin sona ermesinin ardından iğneden ipliğe tüm kalemlere peş peşe zamlar gelmeye devam ediyor. Son olarak bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre KDV başta olmak üzere, vize-pasaport ve noter harçları, trafik cezaları benzeri tüm kalemlere zam geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre; Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın (a) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18’lik KDV, yüzde 20; (b) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10 olarak yeniden belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince verilen karar, 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
Akıllı telefonlarda pasaport kaydı veya diğer bir ifadeyle IMEI kayıt ücreti 20 bin liraya çıkarıldı. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan karar yarından itibaren uygulanmaya başlanacak. Yani zamsız cep telefonunda kayıt için son gün bugün. Resmi Gazete’de yayımlanan karar öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL’ydi. 2022 yılının sonuna kadar ise bu rakam 2 bin 732 TL idi. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7 katına çıkmış oldu. Kayıt ücretlerine gelen zammın ardından vatandaşlar E-Devlet’teki IMEI kayıt sistemine akın etti. Yoğun giriş sonrası sisteme ulaşmakta zorluk yaşanıyor. Vatandaşlar sistemdeki yavaşlık nedeniyle uzun süre işlemlerini gerçekleştiremiyor.
Cumhurbaşkanı Kararı ile 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarına yüzde 50 oranında zam yapıldı. Trafik harçlarından sürücü belgesi harçları zamdan etkilenmezken, yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı ise 20 bin TL olarak belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı. Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan ‘Sürücü belgesi harçları’ yapılan artıştan hariç tutulurken, ‘Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı’ ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi.