Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasına üye Özgörkey işçileri, sendikanın patron yanlısı tavır sergilemesi nedeniyle geçtiğimiz günlerde DİSK’e bağlı Gıda-İş’te örgütlenmiş ve bu nedenle işten atılmışlardı. Gıda-İş bugün fabrika önünde basın açıklaması yaparak işçilerin işe geri alınmasını istedi
Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’e üye olan Özgörkey Gıda Fabrikası işçileri geçtiğimiz günlerde hayat pahalılığı nedeniyle geçen sene imzalanan iki yıllık Toplu İş Sözleşmesi’ne itiraz ederek ücret iyileştirmesi talep etmişlerdi. Öz Gıda-İş’in işçilerin talepleri karşısında patron yanlısı tavır sergilemesi nedeniyle işçiler, sendika değiştirme haklarını kullanarak DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenmişlerdi. Bu durum karşısında Özgörkey Gıda, 4 işçiyi işten çıkardı. DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası bugün işten çıkarılan işçilerin işe iadeleri talebiyle Çapak Mahallesi’nde bulunan fabrika önünde basın açıklaması düzenledi. DİSK Gıda-İş adına basın açıklamasını Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden okudu.
İşten çıkarılan işçilerin geri alınması talebiyle gerçekleştirilen basın açıklaması metnini sendika adına DİSK Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden okudu. Öden, “Özgörkey Otomotiv ve Gıda Sanayi A.Ş. ile bu işyerinde örgütlü yetkili sendika arasında 25 Ekim 2021 tarihinde bir toplusözleşme imzalanmış ve bu toplusözleşme sonucunda işçilerin maaşına ilk yıl için %25, ikinci yıl için TÜFE oranında zam yapılmıştır. Takdir edersiniz ki; başta temel tüketim ürünleri olmak üzere, akaryakıttan doğalgaza, elektrikten gıdaya hemen her şeye %100’ün üzerinde zamların geldiği koşullarda buradaki işçi kardeşlerimizin bu zammı kabul etmesi tabii ki beklenemezdi. Aynen bugün ülkenin hemen her yerinde ek zam talebi ile mücadele eden tekstilden, motokuryelere, madencilerden metal işçilerine kadar yüz binlerce işçi kardeşlerimiz gibi. Bu işyerinde zaten ne toplusözleşme sürecinde ne de toplusözleşme imzalanırken işçinin iradesi hiçe sayılmış ve hiçbir şekilde işçi arkadaşlarımıza danışılmadan kapalı kapılar ardında sözleşme imzalanmıştır. Bunun üzerine sendika yetkilileri ve temsilcilerle iletişime geçen işçi arkadaşlarımız tepkilerini ortaya koymuş ve ek zam talebinde bulunmuşlardır” dedi.
Açıklamanın devamında, “Bu kez de işçi arkadaşlarımızın ifadesiyle adeta “dalga geçer gibi” maaşlara %2, %5, %9 oranlarında işçiler arasında farklılık gözeterek komik bir zam uygulanmıştır. Bu duruma tepki gösteren işçi arkadaşlarımız tekrar sendika yetkililerine ulaşmaya çalışsa da ya kendilerine ulaşamamış ya da ulaşsalar da talepleri asla dikkate alınmamıştır” diyen Öden, “Arkadaşlarımız öncelikle, maaşlarına ek zam, ikramiyelerde ve mesai ücretlerinde iyileştirme ve banka promosyonlarının ödenmesini talep etmişlerdir. Uzunca bir süredir sendika yetkililerinin kendilerini dikkate almayan, toplu sözleşme süreçlerinde kendilerini muhatap almayan tutumları karşısında işçi arkadaşlarımız üye oldukları sendikadan istifa ederek, sendikamıza başvurarak DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikamıza geçmek istediklerini ifade etmişlerdir. En doğal ve anayasal haklarını kullanarak ek zam talep eden ve sendika değiştiren dört işçi arkadaşımız işveren tarafından haksız ve uydurma gerekçelerle işten çıkarılmışlardır. Umudunu sendikamıza ve Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenerek hakları için mücadele etmekte gören işçi arkadaşlarımızın davası, artık bu günden itibaren sendikamızın, DİSK’te örgütlenen on binlerce işçinin ve ülkenin her yerinde benzer taleplerle mücadele eden işçi kardeşlerimizin davasıdır” şeklinde konuştu.
Açıklamanın son kısmında işçilerin hak mücadelelerinin sonuna kadar arkasında olacaklarını ifade eden Öden, “Bilinmelidir ki; haksız yere işten atılan arkadaşlarımız işlerine geri dönene kadar, Özgörkey Gıda işçilerinin ekonomik ve sosyal hakları karşılanana kadar bu mücadelemiz artarak sürecektir. Sendikamız Gıda-İş, hukuki, demokratik ve meşru her türden mücadele ile işçi arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edecektir. Bu günden sonra, başta Özgörkey Gıda fabrikasında çalışan işçi kardeşlerimiz olmak üzere, Torbalı havzasında bulunan 25.000’e varan gıda işçileri güçlerimizi birleştireceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından işten atılan işçilerden birisi olan Mürsel Karaüzüm; “Biz müdürlerimize aldığımız maaşla geçinemediğimizi söyledik, onlar da bize ‘Siz artık sendikalısınız, gidin onlarla görüşün’ dediler. Sendikayı aradık derdimizi dinlemediler bile. Bizde en doğal hakkımız olan sendika değişikliği hakkımızı kullandık ama Pazartesi gün işe geldiğimizde işe alınmadık. Biz hırsızlık mı yaptık, bir kötülük mü yaptık? Patronlar müdürler deniz kenarlarında havuz kenarlarında sefa sürerken biz gece gündüz, bayram seyran demeden işe geldik çalıştık. Ama günün sonunda işten atıldığımızda dolabımızdaki şahsi eşyalarımızı almak için bile içeri giremedik. Biz insanca yaşayacak bir ücret istedik, kötü bir şey yapmadık. Sendika temsilcileri ve fabrika yöneticilerine de söylediğimiz budur. Karşılık olarak dolaptaki şahsi eşyalarımızı çöp poşetiyle elimize verdiler. Tazminatımızı ve hiçbir hakkımızı vermeden bizi işten attılar. Biz hakkımızı istiyoruz, fazlasını değil. Bugün burada bizi destekleyen herkese teşekkür ediyoruz. Hakkımızı alana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.